IRU What is?
اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای (IRU – INTERNATIONAL ROAD TRANSPORT UNION) در تاریخ ۲۳ مارس ۱۹۴۸ در شهر ژنو تأسیس شد. هدف اصلی این اتحادیه، تسهیل تجارت و حمل و نقل جاده ای بین المللی بوده است. علاوه بر این، اتحادیه هدف داشته است تا در جابجایی مسافران و حمایت از توسعه پایدار در سراسر جهان نقش موثری را ایفا کند. در تاریخ تأسیس خود، تلاش کرده تا با همکاری با دولت ها و صنعتگران مربوطه، بهبودی در بخش حمل و نقل جاده ای بین المللی را به ارمغان بیاورد و قوانین و مقررات یکپارچه ای در این زمینه ایجاد نماید.
همچنین، امکانات فنی و علمی را جهت افزایش امنیت و کارآمدی حمل و نقل جاده ای در سطح بین المللی توسعه داده است. در ۷۰ سال گذشته، اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای در ارتقاء صنعت حمل و نقل جاده ای و بهبود شرایط زندگی و کار مربوط به این صنعت تلاش بی وقفه ای داشته است.
در ابتدا، اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای (IRU) به خاطر مسائل خاص اروپا تشکیل شده بود، اما به عنوان نماینده حمل و نقل جاده ای تنها سازمان بین المللی شناخته شد و سازمان های بین المللی از آن خواستند تجربیات خود را با سایر کشورهای جهان به اشتراک بگذارد. از هدفهای اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای، افزایش رشد اقتصادی در بیش از ۱۰۰ کشور و حمایت از اپراتورهای حمل و نقل جاده ای دنیا است.
در حال حاضر، اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای ایرو (IRU) شامل حدود ۱۵۲ عضو است که جمهوری اسلامی ایران نیز جزو این عضویت هاست. اعضای این اتحادیه به دو دسته فعال و وابسته تقسیم می شوند. عضویت فعال شامل: فدراسیون های ملی حمل و نقل جاده ای، عضویت وابسته شامل: شرکتها، گروهها و افرادی است که علاقه مند به فعالیتهای اتحادیه هستند.
اعضای فعال این تشکل شامل ۱۰۴ عضو هستند که شامل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران می شود. همچنین، بخشی از این اعضا تحت عضویت شرکت های بین المللی نظیر ولوو و اسکانیای سوئد هستند که تعداد آنها ۴۸ نفر است.
تاریخچه IRU
پس از پایان جنگ جهانی دوم، اقتصاد اروپا دوباره به رونق خود بازگشت و حجم مبادلات تجاری آن به طور قابل توجهی افزایش یافت. در این شرایط، حمل و نقل به خصوص حمل و نقل بین المللی نقش حساس و مهمی در ایجاد ارتباط نزدیک بین کشورها ایفا میکردند. در چنین اوضاعی نیاز به یک سازمان بین المللی که بتواند کلیه موسسات و شرکت های حمل و نقل بین المللی جاده ای را گرد خود جمع کند، بیشتر احساس می شد.
به دلیل این حس و نیاز، فدراسیون حمل و نقل جاده ای مسافری و باری از هشت کشور اروپایی یعنی سوئد، دانمارک، نروژ، هلند، بلژیک، فرانسه، انگلستان، سوئیس و با تلاش خوب و بی دریغ افرادی مانند دکتر “اف ارنست اسپات” از هلند، آقای “پرـ ای اریکسون” از سوئد و آقای “کلودلبلان” از فرانسه، اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای در تاریخ 23 مارس 1948 در ژنو تشکیل شد.
اهداف اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای (IRU)
اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای (IRU) اهداف متعددی را دنبال می کند، این اهداف شامل:
- دفاع از منافع حمل و نقل جاده ای بر پایه سیاست های مشترک مورد توافق مؤسسات عضو اتحادیه
- همکاری با سازمانهای بین المللی مانند سازمان ملل متحد، همچنین همکاری با سازمانهای دولتی مانند کنفرانس وزیران حمل و نقل اروپا و جامعه اقتصادی اروپا
- با ایجاد دفترچه TIR، تشریفات گمرکی را کاهش داده است.
- تهیه اسناد مورد لزوم در حمل و نقل جاده ای از جمله CMR
- ایجاد شبکه های همکاری در زمینه برقراری خدماتی چون تعمیرات اضطراری، تدارک وسیله نقلیه و یا راننده جانشین، محل اسکان موقت و در صورت نیاز بستری کردن مسافرین و رانندگان صدمه دیده.
- کاهش هزینه های حمل و نقل و از بین بردن مالیات مضاعف
- برقراری تسهیلات بیشتر در ارتباط با صدور مجوزهای بین المللی حمل و نقل جاده ای که توسط دولت صادر می شود.
- هماهنگی بین اعضای و کارکنان خود و تشویق پرسنل کارآمد از طریق دادن جوایزی چون دیپلم افتخار به بهترین راننده و جایزه بزرگ افتخار به رانندهای که کار شجاعانه و استثنایی در راه اجرای عملیات حمل و نقل جادهای انجام میدهد.
تشکیلات سازمانی اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای (IRU)
اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای (IRU) شامل پنج بخش است:
- مجمع عمومی یا شورای مدیریت: بالاترین مرجع اتحادیه است و مسئولیت های اصلی آن شامل تعیین سیاستهای کلی اتحادیه، تصمیم گیری درباره تمامی فعالیت هایی که در صلاحیت آن قرار می گیرند، پذیرش یا رد تقاضای عضویت و انتخاب اعضای هیأت مدیره است. این شورا از سه بخش تشکیل شده:
- حمل و نقل تجاری مسافر
- حمل و نقل تجاری کالا
- حمل و نقل شخصی یا غیر تجاری کالا و مسافر
- هیأت مدیره: که عضو اجرایی شورا است و متشکل از یک مدیرعامل و هشت عضو هیأت مدیره می باشد و وظیفه آن نظارت بر مدیریت اتحادیه است.
- دبیرخانه: که محل این تصمیمات در ژنو بوده و مجری تصمیمات متخذه از سوی مدیرعامل، شورا و همه امور دیگر مدیریت و او وظیفه معرفی اتحادیه و برقراری ارتباط با اعضا و حفظ ارتباط با سازمانهای بین المللی دیگر را نیز بر عهده دارد.
- کمیته های هفتگانه مشورتی: اتحادیه دارای هفت کمیته است که به عنوان مراجع مشورتی در زمینه های مختلف فعالیت می کنند:
- فنی
- حقوقی
- مالی
- مسائل گمرکی
- روابط کاری
- اساسنامه
- ایمنی جاده ای
- کمیته های سه گانه ارتباطی: اتحادیه برای برقراری ارتباط با جوامع اروپایی، سه کمیته در بروکسل ایجاد کرده است که عبارتند از:
- کمیته ارتباط برای حمل و نقل حرفه ای مسافر
- کمیته ارتباط برای حمل و نقل حرفه ای کالا
- کمیته ارتباط برای حمل و نقل به حساب شخصی
final word
در این مقاله به مفهوم اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای که یکی از مهم ترین اتحادیه ها در بیشتر کشورها است، پرداختیم. همچنین تاریخچه ایرو، وظایف IRU و… را بررسی کردیم. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل با شرکت حمل بار هوایی Sepehrbar Sahand همراه باشید.