ایران، مسیر ترانزیتی کشورهای CIS برای رسیدن به آبهای آزاد
نکات مهم و ضروری برای حمل بار به خارج از کشور
گسترش خدمات باربری قطر ایرویزدر آمریکای جنوبی
غول های شرکت های هوایی توسط ویروس کرونا نیازمند کمک مالی شدند
(South Dubai) مرکز جدید فلای دبی
ممنوعیت صادرات ماسک تنفسی نخی
افزایش راه های هوایی به توسعه حمل و نقل سبز می رسد
افزایش باربری قطرایرویز به اوزاکا
فرصتی مناسب برای رونق حمل و نقل عمومی
پرواز های باری فوق برنامه تهران به دبی
ترکیش برنده جایزه بهترین ایرلاین
وعده سازمان هواپیمایی کشوری برای قیمت بلیط جام جهانی
فروش چارتری بلیط هواپیما به هفت شهر ممنوع شد
تحریمهای روسیه کار دست بوئینگ داد
وقتی که میفهمید در فرودگاه اشتباهی فرود آمده اید
زایمان در خطوط هوایی فرانتیر
نخستین فرودگاه تاکسی هوایی در انگلیس
ضرر ۲۰۴ میلیون دلاری گلفایر بحرین در سال ۲۰۲۱
از سر گیری پروازهای قاهره به مسکو
نشست مشترک وزرای راه ایران و قطر برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲
باندها یا محلهای برخاستن و فرود تاکسیهای هوایی درست شبیه فرودگاهها ولی در ابعاد کوچکتر طراحی شدهاند؛ با گیتهای(دروازههای) امنیتی، سالن انتظار و استراحت که میزبان مسافران آینده در شهرهای مدرن خواهند بود.
ارائه چنین تصویری از شهرهای آینده این سوال را در ذهن ایجاد میکند که آیا با به حرکت درآمدن تاکسیها و خودروهای پرنده و هواپیماهای بدون سرنشین باری آسمان به میزان خطرناکی شلوغ نخواهد شد؟
ریکی ساندو، موسس شرکت فرودگاههای شهری(Urban Air-Port) معتقد است که پاسخ به این سوال منفی است. چون که به نظر او با فراهم شدن زیرساختهای لازم برای فعالیت همزمان سیستم جدید حمل و نقل هوایی، خطرهایی که در حال حاضر متوجه این سیستم است، قابل رفع خواهد بود.
شرکت تحت مدیریت او موفق شده ساخت نخستین فرودگاه تاکسیهای هوایی را در شهر کاونتریِ بریتانیا به پایان برساند. فرودگاهی که در حال برای به پرواز درآوردن هواپیماهای بدن سرنشین استفاده میشود ولی شرکت سازنده آن در تلاش است که آن را تا سال ۲۰۲۴ برای پرواز تاکسیهای پرنده شهری آماده کند.
این شرکت قصد دارد در پنج سال آینده ۲۰۰ تاسیسات مشابه را در سراسر جهان بسازد.در همین حال، شرکت سوپرنال(Supernal) که در عرضه ساخت خودروهای پرنده فعالیت میکند، بر این باور است که استفاده از تاکسیهای هوایی تا سال ۲۰۳۰ در جهان فراگیر خواهد شد.
آنها مدعی هستند که تاکسیهای پرنده ساخت آنها الکتریکی هستند و با وجود برخورداری از توانایی حمل همزمان چهار مسافر، در طول پرواز فاقد سر و صدای رایج موتور هستند. البته گذشته از پیشبینی فعلی در مورد قیمت بالای تاکسیهای پرنده، شرکت فرودگاههای شهری نیز اعلام کرده که هزینه تمام شده ساخت هر باند یا محل برخاستن و فرود تاکسیهای هوایی بین ۶ تا ۱۲ میلیون یورو خواهد بود.